De aanwezigheid van fans is, buiten sponsoring, altijd al een belangrijke financiële motor geweest voor clubs over de hele wereld. Fans die wedstrijden bijwonen, geven niet alleen geld uit aan tickets, maar ook aan eten / drinken en merchandise wanneer ze wedstrijden bijwonen. Een stagnerend of nog erger een dalend aantal fans is nefast voor de toekomst van iedere club op elk niveau wereldwijd.
Nochtans zijn sportfans loyaal, meer loyaal zelfs dan fans van automerken, technologie, kleding of gastronomie. Deze loyaliteit is iets wat sportclubs al jarenlang als vanzelfsprekend beschouwen.
Maar door meer alternatieven en betere mogelijkheden voor wedstrijdweergave thuis (door digitale TV, betere camerahoeken en multi-platform media-beleving), of elders via mobiele devices en 5G connectiviteit, krijg je een opmars van de thuisblijvende fan.
De oplossing voor deze dalende opkomst is niet eenvoudig en speelt op verschillende domeinen. Natuurlijk hebben teamprestaties een belangrijke invloed, maar data toont dat dat zeker niet het allerbelangrijkste is. Met de huidige digitale platformen en mogelijkheden rond personalisatie, kan een club inspelen op de nieuwe generatie fans en de fan experience beter beheren om de financiële inkomsten en toekomst van de club te verzekeren.
Fanatieke fans zijn het fundament van iedere succesvolle club.
Het begrijpen van de moderne consument vormt de basis van al onze customer experience projecten. Een degelijk begrip vormt ook de basis van elke strategie voor het creëren van meer betrokkenheid bij onze fans: jong of oud, arm of rijk, particulier of professioneel, afkomstig uit de regio of ver daarbuiten, iedereen heeft een eigen motivatie en engagement om een hart voor de club te hebben.
Waarom is iemand fan van onze club? Er zijn grosso modo 4 mogelijke redenen waardoor iemand fan wordt van uw club: traditie, trots, interactie en gemak.
Veel sportclubs hebben een lange traditie, met fans die vaak al heel vroeg verbonden zijn geraakt met hun club vanwege hun geboorteplaats of een familiegeschiedenis.
Elke sportfan wilt dat zijn team wint! Er zijn altijd fans die meer fan zijn wanneer de club meer wint, maar door onze fans altijd betrokken te houden, wordt hun verlangen ondersteund om in goede én slechte tijden bij hun team te blijven. Trots zijn op een team kan ook voortkomen uit de manier waarop de club en de atleten zelf met de gemeenschap omgaan.
Betrokken zijn is dichterbij komen. In dit geval willen fans dichter bij de club, de actie, het team komen. Alles wat een meer intieme toegang tot één van deze domeinen mogelijk maakt, zal door de aard van de interactie onze fan geboeid en geëngageerd houden.
De jonge sportfans, die in de nabije toekomst stadia wereldwijd gaan vullen, zijn een mobiele (met veel gemak) generatie. Een mobiele telefoon is een intrinsiek onderdeel in het leven van zoveel mensen en daarom is de mobiele ervaring een belangrijk element in het contact tussen clubs en fans.
Voor alle fans gelden dezelfde basisvereisten om fan te blijven. Er moet een veilig, comfortabel & proper stadion zijn om de wedstrijden te volgen. Het zicht op de wedstrijd dient overeen te stemmen met de verwachtingen bij aankoop van het ticket en uiteraard dient er een atmosfeer te zijn die men thuis niet heeft en verwacht men een kwalitatieve wedstrijd. Clubs hebben dit alles in min of meerdere mate zelf in de hand.
Bovenop deze basisvereisten is er de laatste jaren ook een experience verwachting ontstaan. Fans willen zich persoonlijk betrokken voelen bij de club, willen unieke ervaringen meemaken in het stadion, maar ook thuis op matchdagen en op non-matchdagen. Ze verwachten dat de club hen “entertained” gedurende het hele jaar en niet enkel tijdens de wedstrijden. Dat dit via meerdere kanalen steeds eenzelfde hoge mate van personalisatie en relevantie kent. Op een gemakkelijke manier, zonder omwegen of teleurstellingen die vermeden hadden kunnen worden.
Lukt je dit als club? Dan heb je van jouw fans echte fanatics gemaakt.