Digitalum Logo
Diederik Bots aan het woord

Een blik achter de schermen van Digitalum: How it all began

Diederik Bots (38) richtte in 2018 Digitalum op. Naar aanleiding van zijn persoonlijke ervaringen en rollen als manager binnen het e-commerce domein, besloot hij resoluut om zelf te starten. Lees het verhaal van Diederik Bots, CEO van Digitalum.
8 December 2020

Interview met CEO Diederik Bots

Diederik Bots (38) richtte in 2018 Digitalum op. Naar aanleiding van zijn persoonlijke ervaringen en rollen als manager binnen het e-commerce domein, besloot hij resoluut om zelf te starten. “Nadat ik meer en meer moest vaststellen dat een aantal dienstverleners een kwaliteit afleverde die niet in verhouding stond tot de prijs die je ervoor moest betalen, was ik overtuigd: de markt verdient beter.” Lees het verhaal van Diederik Bots, CEO van Digitalum. Wat hij doet buiten zijn uren en hoe potentieel nieuwe medewerkers niet enkel op skills en know-how gescreend worden alvorens ze bij Digitalum kunnen starten. “Karakter is alles.”

Q: Heb je een carrière in basket laten varen voor je studies?

Bots: (lacht)”Laat dat nu zwaar overdreven zijn. Het klopt wel dat ik een fervente basketter was en ik heb als jeugdspeler van Bree mogen proeven van het leven van een basketprof. Hoe meer ik echter kon meetrainen met de profs, hoe meer ik besefte dat dat voor mij een paar niveaus te hoog gegrepen was. Ik heb dan resoluut voor mijn studies Multimedia en communicatietechnologie in Kortrijk gekozen.

Dat bleek de juiste keuze te zijn, want door enkele niveaus lager te gaan spelen heb ik mijn vrouw Anneke ontmoet in de sporthal van Tongeren. We zijn nu 14 jaar getrouwd en hebben samen 2 super zonen:Timo (12 jaar) en Mathiz (9 jaar). Enkele jaren geleden ben ik dan gestopt met basket. De goesting was er niet meer. Om fit te blijven, fiets ik nu geregeld. Ik rijd kilometers op Zwift maar ben daarnaast ook actief lid van de ondernemersfietsclub Voka Fietst.”

Q: Hoe ben je je carrière gestart?

Bots: “Ik kon als software ontwikkelaar aan de slag bij Jaga, vers van de schoolbanken. Na 5 of 6 jaar ben ik als freelancer gestart en heb ik voor verschillende bedrijven gewerkt als projectleider. In 2012 kwam ik bij Bose terecht als projectmanager Digitaal. Daar ben ik doorgegroeid tot uiteindelijk Digital manager.

Dat was een topbedrijf om voor te werken. Wat een fun, wat een sfeer! We werkten hard maar maakten ook veel plezier. Ik vind het belangrijk dat je die twee zaken goed weet te combineren.. We zijn gestart met een team van 15 medewerkers. Dat is over een aantal jaren uitgebouwd tot meer dan 100 personen om het wereldwijde commerce platform te bouwen.”

“We werkten hard maar maakten ook veel plezier. Ik vind het belangrijk dat je die twee zaken goed weet te combineren.”

Q: Die combinatie werk & plezier, schenk je daar bij Digitalum ook extra aandacht aan?

Bots: “Dat is waar de Joker in ons logo voor staat. De Joker is de hoogste troefkaart, één van de meest waardevolle kaarten. Voor onze klanten willen we de troefkaart in hun hand zijn, zodat zij all-in kunnen gaan met volle focus op hun strategie. Tegelijk is de Joker iemand die van plezier houdt.

We combineren hard werken het liefst met een lach. Dat merk je aan de ontspanningsruimte op het werk met o.a. pooltafel maar ook aan de omgang met elkaar en hoe we projecten aanpakken. Ons werk is serieus maar daarom moeten wij dat niet altijd zijn. De no bullshit attitude van het Digitalum team laat absoluut ruimte voor plezier!”

Q: Vanwaar de stap naar het ondernemerschap?

Bots: “Eigenlijk eerder toevallig door een samenloop van omstandigheden. Bij Bose werd de werking veranderd: de beslissing om voor een offshore strategie te gaan heb ik nog meegemaakt maar na 1 jaar had ik er genoeg van. Die manier van werken lag me niet. Ik heb toen met andere bedrijven gesproken maar telkens dacht ik: ‘Ik denk dat ik dat beter kan en dat de markt beter verdient.’

Ik wilde vooral verder gaan qua engagement: meer in partnership met bedrijven in plaats van uurtje factuurtje. Met Digitalum durven we zelfs zo ver gaan om onze vergoeding voor een stuk te koppelen aan het succes of de omzet van het platform dat we voor onze klanten bouwen.”

“Met Digitalum durven we zelfs zo ver gaan om onze vergoeding voor een stuk koppelen aan het succes of aan de omzet van het platform dat we voor onze klanten bouwen.”

Q: Dus besloot je om met Digitalum je visie vorm te geven?

Bots: “Klopt. Ik heb goed gezien en gehoord wat werkt maar ook hoe het niet moet. Als ervaren senior wil je niet uitsluitend junior profielen begeleiden. Je hebt als senior ook ambities, je wilt zelf ook nog inhoudelijke uitdagingen en verder groeien. Voor mij was het vanaf de start heel duidelijk dat Digitalum een expertisecentrum zou zijn. ‘The greatest minds bij elkaar’.

85% van ons team zijn dan ook zeer ervaren medewerkers. En dat is een bewuste keuze. Zo kunnen we het selecte groepje van minder ervaren medewerkers ook beter ondersteunen en sneller naar een hoger niveau brengen. We zijn nu meer dan twee jaar bezig en voorlopig is er nog geen enkele medewerker vertrokken. Ik zie dat als een bewijs dat ook zij goed gedijen in deze stimulerende omgeving!”

Q: Bedrijven die voor Digitalum kiezen, rekenen op de lokale expertise?

Bots: “Natuurlijk zien onze klanten de voordelen in, want de ervaring en maturiteit van ons team merk je aan de kwaliteit en snelheid van hun werk. Digitalum kiest bewust niet voor ogenschijnlijk goedkope offshore profielen want die komen op lange termijn altijd duurder uit. Meerdere huidige klanten van Digitalum zijn al van die kale kermis thuisgekomen.”

“Met Digitalum willen we een expertisecentrum zijn. The greatest minds bij elkaar. Meer dan 85% van ons team zijn ervaren senior. Dusver is nog geen enkele medewerker vertrokken. Ik zie dat als bewijs dat ook zij gedijen in deze stimulerende omgeving”

Q: En twee jaar later zijn jullie met 25?

Bots: “Toen ik de eerste medewerkers zocht en enkele mensen waarmee ik vroeger gewerkt heb, de stap durfden zetten… Dat deed me plezier! Geweldig dat die mensen vertrouwen hadden in iets volledig nieuw. Want op dat punt was er nog niet veel meer dan het idee waar we naar toe wilden. Dat heeft hen dus toch over de streep getrokken en daar willen we ook trouw aan blijven. De 4 collega’s van het 1e uur (Tom, Bert, Dylan en Jeroen) zijn dan ook de basis geweest voor waar we nu staan.”

Q: En nog blijven jullie groeien en nieuwe medewerkers zoeken. Dat is indrukwekkend. Hoe selecteren jullie nieuwe collega’s?

Bots: “We screenen nieuwe medewerkers op capaciteiten en technische know-how maar ook of ze binnen Digitalum passen. Het moet een ‘good fit’ zijn, langs beide kanten. De juiste mindset om bij te leren, om zich te smijten. Omdat we met zoveel experten werken, krijgt iedereen de kans om te absorberen, bij te leren en te groeien.

Wat je ziet gebeuren wanneer je een groep competente mensen bij elkaar brengt en hen een uitdaging voorschotelt, dat is geweldig om zien. Onze klanten merken dat ook op. Dat maakt me fier en overtuigd: zo kunnen wij als Digitalum tegelijk een interessante werkgever zijn en de beste e-commerce en CX oplossingen bieden aan onze klanten.

Dankzij een team van experten en echte GAME CHANGERS!”

Follow us on Facebook for more.

Written by
Digitalum Media
Need help with your project?

More posts like this